Skader på Endoskoper

Undgå skader på dine endoskoper

Skader på endoskoper er desværre ret almindelige og opstår oftere end de burde. Skaderne er altid til gene. De medfører høje udgifter til reparationer, og måske skal du undvære endoskopet, mens det er til reparation. Men det mest alvorlige er, at skaderne går ud over patientsikkerheden: En skade på et endoskop udgør altid en infektionsrisiko.
Det gode er, at du kan minimere antallet af skader ved at være opmærksom på en række ting. Det kommer vi til om lidt.

Skader på endoskoper går ud over patientsikkerheden

Endoskoper er følsomme over for skader, og når først der er kommet en revne i f.eks. indføringsslangen, øger det risikoen for infektion hos patienterne. Urenheder kan samle sig i revner, ridser og knæk, hvor det er svært at holde endoskopet rent. Bakterierne kan med tiden føre til biofilmdannelse, som er vanskelig at nedbryde, og som kan give tilbagevendende bakterieproblemer. 

Typer af skader på endoskoper

Overordnet er der to typer af skader på endoskoper: Dem der skyldes slitage og dem der skyldes uhensigtsmæssig håndtering:

Skader der skyldes slid

Endoskoper slides i brug lige som alle andre produkter.
Slitagen kan give skader på:

  • Bending rubber
  • Forseglingsgummiet
  • Linsernes forseglinger
  • Indføringsslangen og kablerne

Kontrollér jævnligt endoskopet, så slitagen ikke udvikler sig til omfattende skader. Det gælder om at forebygge dyre og alvorlige skader i tide.

Skader der skyldes håndtering

Det sker af og til, at en bruger ubevidst eller utilsigtet får lavet en skade på et endoskop. Skaderne opstår ofte pga. uopmærksomhed eller travlhed. Den type skade kan for det meste forhindres.
Skaderne sker typisk i forbindelse med:

  • Manuel rengøring 
  • Bøjning af et endoskop
  • Transport af endoskopet
  • Generel håndtering af endoskopet
  • Håndtering ind og ud af tørreskab og vaskemaskine

Vi anbefaler, at alle der er i berøring med endoskoperne bliver uddannet i, hvordan endoskoper er opbygget og hvilke bestanddele, der særligt er udsat for skader.

De mest almindelige årsager til skader på endoskoper

Skader kan opstå på mange forskellige måder. Dem der skyldes slid, kan forebygges men sjældent undgås, mens skader der er forårsaget af uhensigtsmæssig håndtering i mange tilfælde kan forebygges. De mest almindelige håndteringsskader er slag eller knæk på endoskopet.

Stød eller slag på endoskopet

Du kan være uheldig og støde ind i noget med endoskopet. Det kan fx ske under transport, rengøring eller håndtering ind og ud af vaskemaskine og tørreskab. Der er mange tidspunkter, hvor endoskopet kan få et slag.

Hvordan kan stød og slag undgås?

En måde at minimere risikoen for stødskader er at bruge et kassettesystem.

Når endoskopet ligger korrekt i sin kassette, er det godt beskyttet under vask, tørring og opbevaring. Efter manuel rengøring, lægger du endoskopet i kassetten og anbringer kassetten i endoskopvaskemaskinen.

Når vaskeprocessen er færdig, tager du kassetten ud af vaskemaskinen og sætter den ind i tørre- og opbevaringsskabet. Kort sagt skal du ikke røre endoskopet, før det skal i brug næste gang.

Du opnår samtidig en meget høj hygiejne, da skopet ikke berøres før det skal bruges.


Få overblik over løsninger, der kan minimere skaderne på dine endoskoper.


Se produkter.

 

Vil du fejlmelde dit udstyr eller har du spørgsmål til service?

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up