Forår 2024

Endoskopiafsnittet i Slagelse sparer tid med nye endoskopvaskemaskiner og tørreskabe

Region Sjælland har investeret i tre nye endoskopvaskemaskiner og fire nye tørreskabe til Slagelse Sygehus. Investeringen har betydet, at personalet på Endoskopiafsnittet under Kirurgisk Ambulatorium fremover kan spare tid, når de desinficerer og tørrer deres endoskoper.

Fra Venstre: oversygeplejerske Anni Weber, sygeplejerske og superbruger Mie Pitzner-Christiansen og sygeplejerske og superbruger Christine Jensen
 

De nye maskiner er et plus for både patienter og personale

Slagelse Sygehus har taget tre nye endoskopvaskemaskiner og fire nye tørreskabe i brug. Det nye udstyr lever op til anbefalingerne i NIR og er både et plus for patienter og personale. Sygehuset kan glæde sig over ergonomien, tidsbesparelsen og de reducerede serviceudgifter. Mens hygiejneniveauet danner det bedste udgangspunkt for en høj patientsikkerhed.

 

- Det bedste ved de nye maskiner er den lave vægt på kurvene, siger Anni Weber.

Hun er oversygeplejerske på Kirurgisk Ambulatorium i Slagelse, hvor endoskopiafsnittet hører under. Det er let at sætte kurvene ind i vaskemaskinen, og det er let bagefter at flytte kurven over i tørreskabet. 

Dobbeltsidede vaskemaskiner optimerer hygiejnen

Vaskemaskinerne har luger på begge sider, så personalet kan lægge de kontaminerede endoskoper til vask fra den urene side og tage dem desinficerede ud på den rene side. Det er et stort plus for hygiejnen og patientsikkerheden, at rent og urent er adskilt. På ren side står de nye tørreskabe klar til at tørre endoskoperne, inden de skal bruges igen.

De lette plastickassetter forlænger endoskopernes levetid

Endoskoperne ligger i en specialkassette, der både passer i vaskemaskinerne og tørreskabene. På den måde undgår personalet at skulle røre direkte ved endoskoperne, når de én gang er lagt i kassetterne. Det minimerer serviceudgifterne til reparationer og forlænger endoskopernes levetid. 

- Det sparer os for noget tid

- Det sparer os for noget tid, at vi ikke skal tage endoskoperne ud af kurvene, når vi flytter dem over i tørreskabet, siger sygeplejerske og superbruger Mie Pitzner-Christiansen. – At der ikke er separate slanger i tørreskabene, er det mest fantastiske ved dem, understreger hun.

Hvordan er samarbejdet med Santax Medico?

Christine Jensen er sygeplejerske og superbruger på Kirurgisk Ambulatorium. Hun er glad for de nye vaskemaskiner og tørreskabe.  – Samarbejdet med Santax Medico kører upåklageligt. Morten og Tim (red. serviceteknikere) er hurtige til at besvare vores opkald og hjælpe os ved problemer. De var gode til at undervise i brugen af maskinerne og havde stor tålmodighed og forståelse for at vi skulle køre et normalt endoskopiprogram på stuerne samtidig. Vi mærkede det ikke, da tørreskabene blev flyttet på plads. Det var hurtigt og effektivt, siger Christine.

Oversygeplejerske Anni Weber tilføjer, at der var en mandag morgen, hvor vaskemaskinerne ikke fungerede pga. en strømafbrydelse på sygehuset. – Her var Tim hurtig og kørte med det samme ned til os og fik det fikset, så vi ikke skulle aflyse patienter.

De svarer hurtigt på vores mails og opkald

Både superbrugere og oversygeplejerske har oplevet samarbejdet med Santax Medico som rigtig godt og uden problemer. - I planlægningsfasen og under installationen har vi oplevet Santax som imødekommende og lydhøre, fortæller Anni Weber. - Teknikerne og andre vi har været i kontakt med, er altid flinke og forstående. De svarer hurtigt på vores mails og opkald. Efter ibrugtagning har vi ikke haft så meget brug for at kontakte Santax, men de få gange, det har været relevant, har vi fået hurtig hjælp.

Fotos (brug pilene på billedet for at se alle): Superbrugere og oversygeplejerske ved de nye tørreskabe

Blåt, grønt og rødt lys indikerer status på tørreskabene

Det er let for personalet at se, status på endoskoperne i tørreskabene. Når lyset i skabet er blåt betyder det, at tørreprocessen er i gang. Grønt lys betyder, at alle endoskoper er klar til brug, og rødt lys indikerer, at mindst et af skoperne har ligget for længe i skabet.

Tørreskabene forhindrer bakterievækst på endoskoperne

Tørreskabene er indrettet som tørre- og opbevaringsskabe, der hvert har plads til otte endoskoper. Endoskoperne kan ligge i skabet i op til syv dage under kontrollerede luftforhold. Medicinsk, renset luft forhindrer bakterievækst både uden på og inde i endoskopets kanaler.

Personalet kan se, hvor længe et endoskop har ligget i tørreskabet

På tørreskabets display kan personalet se, hvor længe et endoskop har ligget i skabet, og hvor lang tid det fortsat kan opbevares. Hver medarbejder har sin egen stregkode, så det er muligt at se, hvem der har lagt et endoskop til vask eller tørring. 

 

Medicotekniker Morten Christensen, Santax Medico under installationen på endoskopiafsnittet i Slagelse. Efter endt installation og godkendelse af vandprøver underviste Morten Christensen og Tim Madsen fire hold brugere i anvendelse af udstyret.

Medicotekniker Tim Madsen, Santax Medico


Hvor

Slagelse Sygehus
Kirurgisk Ambulatorium
endoskopiafsnittet
Fælledvej 13
4200 Slagelse

Hvad

3 stk. vaskemaskiner,
Advantage Plus Pass-Thru

4 stk. tørreskabe, Endodry

32 stk. plastkassetter til endoskoper

Ibrugtagning

Afdelingen har i slutningen af 2023 taget de tre nye endoskopvaskemaskiner og fire nye tørreskabe i brug. 

Vil du vide mere om produkterne?

Desinfektion af endoskoper

 

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up