Vinter 2020

Stereorøntgen på Rigshospitalet

Radiologisk Klinik på Rigshospitalet har taget nyt, avanceret udstyr til kontrol af ortopædiske implantater i brug.

I februar 2020 blev døren til det nyindrettede rum 41 første gang slået op for patienter. Inden den første patient blev budt indenfor, har radiograferne øvet sig i at bruge det nye udstyr. Rummet skal bruges til kontrol af patienter, der i forbindelse med operation har fået indsat ortopædiske implantater i fx knæ, skulder eller hofte.

Det kræver 2 røntgenapparater og ca. 7 metalkugler i patientens knogle

Det nye udstyr består af to separate røntgenrør, der kan flyttes uafhængigt af hinanden. På den måde kan personalet tage røntgenbilleder fra to vinkler på én gang og lægen kan bagefter udarbejde en 3D-model af fx knæet. I forbindelse med patientens operation får han eller hun opereret nogle metalkugler af tantalum ind i knoglen, som er de referencepunkter, radiologerne kontrollerer implantatet i forhold til.

Røntgenafdelingen har fået et fleksibelt rum

Rummet er også udstyret med et højdejusterbart leje og en stand, så afdelingen kan udnytte rummet fuldt ud. Når der ikke er behov for at lave de specielle stereooptagelser, kan radiograferne parkere det ene røntgenrør i loftet og bruge det andet til at tage almindelige røntgenbilleder med.

Den intuitive brugerflade minimerer spildtid for radiograferne

Stereorummet kører på Canons røntgensoftware. Det er software med en intuitiv brugerflade, der gør radiografens skærmarbejde så let som muligt. For nogle radiografer kan der gå længe mellem de arbejder i rum 41, og så er det rart at kunne gå til arbejdet, uden at skulle genopfriske alt forfra hver gang.

Knivskarpe billeder hjælper radiologerne med præcise diagnoser

Der er også fordele for både patienter og radiologer. Opløsningen på Canons trådløse detektorer er høj. Det betyder, at radiologerne får præsenteret et knivskarpt billede og har lettere ved at stille en diagnose. For patienten betyder den høje opløsning, at den stråledosis han eller hun bliver udsat for er så lav som mulig.

Personalet får den sidste undervisning, inden de er klar til at byde patienterne velkommen i det nye rum.
(Siddende fra venstre radiograferne Pernille Andersen, Torsten Hultberg-Monsen og Elena Hansen.
Stående fra venstre radiograf Saefaldin Asaad og applikationsspecialist Hilmar Halldorsson.)

Udstyret skulle have været installeret i Nordfløjen

Rigshospitalet har oprindeligt bestilt systemet til et rum i den nybyggede Nordfløj. Men da Rigshospitalet var nødt til at ændre planer undervejs i projektet, blev der ikke plads i det tiltænkte rum. I stedet var der et ældre rum på den eksisterende røntgenafdeling, der skulle skiftes. Her bad Rigshospitalet vores projektteam om hjælp til at få udstyret installeret i stedet for. Efter en proces med tilpasning af tegninger og ændring af målene på de skinner i loftet, som røntgenudstyret hænger i, har Rigshospitalet nu fået en løsning, der både passer den overordnede plan og personalet på Diagnostisk Klinik. 

Hvordan tjekker man et implantat i en knogle?

For at lægerne kan måle, hvordan et implantat i knæet flytter sig, får patienten under operationen sat nogle metalmarkører ind i knoglen. Når røntgenbillederne efterfølgende bliver taget sker det med en særlig "målekasse", en såkaldt "knee cage", om knæet eller under lejet. 

 

Røntgensystemet bliver løbende optimeret i et samarbejde mellem radiografer og applikationsspecialist

"Vi afsætter som minimum fem dage til undervisning og opsætning af software efter installation af nye røntgensystemer", siger salgschef og applikationsspecialist Hilmar Halldorsson. På den måde bliver brugerne trygge ved at betjene udstyret, inden patienterne begynder at strømme ind. "Efter undervisningen er vi i løbende kontakt med superbrugerne, så vi kan hjælpe med at optimere udstyret i forhold til deres ønsker og arbejdsgange", tilføjer Hilmar Halldorsson.

 

 

Hvad er stereorøntgen?

Stereorøntgen eller RSA (røntgenstereometrisk analyse) er en metode, som kan benyttes til analyse af ortopædiske implantaters præcise position i knoglen.

Ud fra to samtidige røntgenbilleder taget fra forskellige vinkler, kan lægen generere en 3D-model af implantatets position.

Når lægen sammenligner billeder taget direkte efter en operation med billeder taget efter 1-2 år, kan man se, om implantatet flytter sig mere end det er hensigtsmæssigt. Selv små migrationer kan måles med meget stor præcision.

Hvor

Rigshospitalet
Radiologisk Klinik
Rum 41

Hvad

Stereorøntgen til RSA:
2 stk. Precision T3-systemer
1 stk. thoraxstand og patientleje


Vil du vide mere om røntgenudstyret i rum 41 på Diagnostisk Klinik?

Automatiseret røntgensystem til højt workflow Precision T3

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up