Efterår 2020

Røntgenudstyr til 200 nye sengestuer på Rigshospitalet

Region Hovedstaden og Rigshospitalet har valgt os til at levere og installere røntgenudstyr til to nye røntgenrum i Nordfløjen. Med de nye rum slipper patienterne i Nordfløjen for at skulle transporteres hele vejen over på den gamle røntgenafdeling. 

Et højt specialiseret sygehus kræver en høj billedkvalitet

Rigshospitalet har valgt det nye udstyr, fordi det leverer 

  • et højt workflow,

  • en uovertruffen billedkvalitet

  • og en driftstabilitet, der holder levetidsomkostningerne nede på et minimum.

Sandsynligvis også fordi, vi har et stærkt service-setup og nogle virkelig flinke teknikere. 

Systemet giver radiologerne en fantastisk billedkvalitet

I både rum 9 og 10 har vi installeret et Precision T3-system med thoraxstand og patientleje. De skal bruges til knogle- og thoraxundersøgelser. Det lyder måske lidt ordinært, men billedkvaliteten får de fleste radiologer til at klappe i hænderne. 

Højt workflow og et hav af autopositioner

Precision T3-systemet er kendetegnet ved et højt workflow og en masse hurtige autopositioner. Det er guld værd, når det er mandag morgen, og du står med et stramt patientprogram foran dig. Er du den utålmodige type, kan du godt blive venner med Precision T3. "Det er et stort plus, at systemerne starter hurtigt op om morgenen", siger radiograf Saefaldin Asaad. "Hvis jeg skulle ønske mig en enkelt ting, så ville det være rart at kunne skifte protokol på røntgenrørets touchskærm. Ikke kun mAs og kV."

Radiograf Saefaldin Asaad
Rigshospitalet, Røntgen og Skanning

"Jeg er særligt glad for, at der kommer et preview-billede op"

De fleste medarbejdere på afdelingen er glade for Precision T3. "Jeg er særligt glad for, at der kommer et preview-billede op på røntgenrøret med det samme, så jeg kan se, om billedet er ok, inden jeg går videre til næste optagelse", siger radiograf Saefaldin Asaad. Han er også glad for den genkendelige brugerflade og placeringen af knapper. Både radiografer der kender tidligere versioner af systemet og nye brugere har hurtigt let ved at betjene det. 

Panoramarøntgen til tand- og kæbeoptagelser

I rum 9 er der også installeret et panoramaapparat til tand- og kæbeoptagelser. Apparatet sikrer patienten en meget lav stråledosis.

 

Detektorerne kan deles på tværs af røntgenrum og mobile apparater

Detektorerne fra Canon er blandt de få vand- og støvtætte serier af detektorer (IP57). De kan modstå alle slags patientuheld og er testet til at kunne være nedsænket i vand i en halv time. Ingen væsker kan trænge ind under rengøring. 

De trådløse detektorer kan deles mellem begge rum og de mobile røntgenapparater. Det giver personalet stor frihed, når der opstår skiftende undersøgelsesbehov.

Detektorerne er meget lette og kan tåle en høj belastning

Kulfiberkonstruktion gør detektorerne fra Canon til nogle af de letteste på markedet. De er lette at håndtere, når radiograferne skal lave frie optagelser af fx en hånd eller en fod.

Det er også en fordel, at patienten kan stå direkte på detektoren, så det er muligt at klare stående optagelser med en belastning på op til 310 kg.

Softwaren har en intuitiv brugerflade. Samme brugerflade går igen på alle systemerne (på nær ortopantomografen).

 

PrecisionT3 er den driftssikre arbejdshest

Rum 9, Rigshospitalet, Røntgen og Skanning

Celex gennemlysningssystem

Rum 10, Rigshospitalet, Røntgen og Skanning

Celex er radiografiens svar på et slangemenneske

I rum 10 har afdelingen ud over et Precision T3-system også fået et Celex gennemlysningssystem. Det gør rummet til et multifunktionsrum, hvor alle typer af røntgenundersøgelser kan udføres. Inklusive gennemlysningsundersøgelser med kontrast.

Celex er så fleksibel, at det kun er fantasien der sætter grænser for, hvilke undersøgelser radiografen kan lave. Det er radiografiens svar på et slangemenneske; alle tænkelige og utænkelige bevægelser kan udføres. Endda på meget lidt plads.

Se video af Celex

Lejepladen kan tages af ved behov

Patienterne kan stå eller ligge på det kompakte C-bue-baserede system. Har radiografen brug for gulvplads til fx en kørestol, kan lejepladen let afmonteres for en stund. Det er en fleksibilitet vi ikke har oplevet på noget andet gennemlysningsleje. 

"Det sparer os virkeligt en masse energi"

"Det bedste ved Celex er, at den har samme software som T3-systemerne. Det sparer os virkeligt en masse energi", siger Saefaldin Asaad. Han og kollegerne har oplevet problemer med billedkvaliteten på lumbalpunktur. "Men det er blevet meget bedre efter vi har haft en applikationsspecialist forbi og finjustere systemet".

 Der er plads til hele 999 autopositioner. Det gør det let for radiograferne at finde de rigtige positioner, når de blandt andet skal lave rygmarvsundersøgelser, stående eosophagus eller myelografier. Celex kan lave en meget realistisk gengivelse af den valgte anatomi. Med op til 30 billeder i sekundet.

Joysticket forhindrer utilsigtede bevægelser af systemet

Celex betjenes almindeligvis fra det mobile betjeningspanel på undersøgelsesstuen. Men brugeren kan lave de præcis samme indstillinger fra betjeningsrummet. Joystickene er designet, så personalet undgår utilsigtede bevægelser: Brugeren skal have ved to punkter på joysticket på samme tid. Hvis brugeren utilsigtet kommer til at skubbe til et håndtag, sker der ikke en pind. Joysticket er desuden varmefølsomt, så det reagerer på varmen fra brugerens fingre (vha. kapacitive sensorer).

På røntgenafdelingen i den gamle del af Rigshospitalet har de også en Celex. Det giver den fordel, at protokollerne er ens på de samme undersøgelser uanset, hvor i huset billederne er lavet.

Afdelingen supplerer røntgenbehovet med mobile apparater

Røntgtenafdelingen i Nordfløjen råder også over to mobile røntgenapparater (model M1). Dem har vi leveret for en del måneder siden. De er med til at dække røntgenbehovet i den nye del af hospitalet. Begge mobile apparater er med detektorer fra Canon.

Nybyg i otte etager:
Nordfløjen er taget i brug


Rigshospitalet er udvidet med over 200 sengepladser

En 60 m lang gangbro forbinder den nye Nordfløj med centralbygningen på Rigshospitalet.

2000 medarbejdere skal have deres daglige gang i Nordfløjen. En lille del af dem er de radiografer, der får fornøjelsen af at arbejde i de to nye røntgenrum. De skal betjene de over 200 nye sengestuer og 33 operationsstuer, som Nordfløjen huser. 

Byggeriet stod klar i starten af 2020 efter en kompleks byggeproces på seks år. Den 20. september 2020 rykkede patienter og personale ind og tog de helt nye og moderne faciliteter i brug.
 

Hvor

Rigshospitalet
Inge Lehmannsvej 6
Nordfløjen, opg. 6
Afdeling for Røntgen og Skanning

Hvad

2 stk. røntgensystemer, Precision T3
1 stk. gennemlysningssystem, Celex
2 stk. mobile røntgenapparater, M1
1 stk. ortopantomograf, OP 3D Pro


Vil du vide mere om røntgenudstyret i Nordfløjen?

Automatiseret røntgensystem til højt workflow Precision T3

Multifunktionelt gennemlysningssystem Celex

Mobilt røntgenapparat med sænkbar søjle M1

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up