Vinter 2022/23

Rigshospitalet:
Personalet er ikke længere i tvivl, om et endoskop er rent eller urent

Er endoskopet i vaskemaskinen rent eller urent? Den tanke tænker de ikke længere på Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik på Rigshospitalet, efter de har taget to nye endoskopvaskemaskiner i brug i december 2022.

 

 

 

 

 

 

Foto 👆: Social- og sundhedsassistent Eva Koreska foran den ene af de to nye endoskopvaskemaskiner. I baggrunden kan du se tre nye tørreskabe, der også er installeret på Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik på Rigshospitalet.

Nye endoskopvaskemaskiner med gennemstik

I den ene side af vaskerummet lægger personalet de urene endoskoper til vask i de to nye endoskopvaskemaskiner. I den anden side af vaskerummet kommer endoskoperne ud af vaskemaskinerne rene og afsprittede. Personalet kan nu tage endoskoperne og lægge dem i et af de tre nye tørreskabe. Tørreskabene fungerer også som opbevaringsskabe, hvor endoskoperne kan ligge i op til syv dage under optimale luftforhold, der forhindrer bakterievækst.

Kassettesystemet giver god ergonomi

Udover det løft hygiejnen har fået, er personalet også glade for det, de beskriver som ”flot design” på maskinerne, og så er de særligt begejstrede for, at maskinernes sprøjtearm sidder så højt placeret. Det betyder, at ergonomien er i top, når kassetten med endoskopet skal ind og ud af maskinen.

 

Færre tastetryk ved isætning af endoskoper

”Et andet plus ved maskinerne er, at de er lette at betjene, og så er der færre tastetryk ved isætning af endoskoper end vi har været vant til tidligere”, siger social- og sundhedsassistent Eva Koreska. Vaskemaskinerne er konfigureret, så det kræver færrest mulige tryk på touchskærmen at starte maskinen.

"Vi er ikke længere i tvivl om status på endoskopet"

Før afdelingen investerede i de nye vaskemaskiner, havde personalet sterile og rene produkter sammen med de urene skoper, som blev vasket i samme rum. Afdelingen havde to Advantage Plus vaskemaskiner stående op ad væggen og personalet kunne af og til være i tvivl om endoskoperne i maskinen var rene eller urene. Den tvivl har gennemstiksmaskinerne elimineret.

Eva Koreska, social- og sundhedsassistent: ”når en maskine er åben, er vi ikke længere i tvivl om status på endoskopet”. Med opdelingen af rummet ved personalet i vaskerummet, at den ene side altid er ren og den anden side altid er uren. Eva har sin daglige gang i skyllerummet, hvor de to nye endoskopvaskemaskiner er installeret.

Vaskemaskinerne deler rummet op i rent og urent område

De Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for genbehandling af fleksible endoskoper anbefaler, at rene og urene endoskoper adskilles i hvert sit rum. Når det ikke er muligt at inddrage to rum, er den næstbedste løsning, at lade vaskemaskinerne dele rummet op, så vaskerummet får en ren og en uren side.

Endoskoperne er beskyttet under vask, tørring og transport

Endoskopet ligger i en kassette under vask og tørring. Personalet skal ikke håndtere endoskopet direkte, når det først er lagt i kassetten. Det sikrer en høj hygiejnestandard uden brugeroverført kontamination, og det holder serviceomkostningerne nede pga. færre håndterings- og transportskader.

Den høje hygiejnestandard understøttes yderligere af håndfri skydelåger ind til vaskekamrene, bakteriefrit skyllevand og automatisk selvdesinfektion af vaskemaskinerne.

Tørreskabe med syv dages opbevaring

Sammen med de nye vaskemaskiner har Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik investeret i tre nye tørreskabe af typen Endodry. Her kan endoskoperne ligge i op til syv dage under kontrollerede luftforhold. Medicinsk, renset luft forhindrer bakterievækst både uden på og inde i endoskopets kanaler. På displayet kan personalet se, hvor længe et endoskop har ligget i skabet, og hvor lang tid det fortsat kan opbevares. Hver medarbejder har sin egen stregkode, så det er muligt at se, hvem der har lagt et endoskop til vask eller tørring. 

Pass-Thru-vaskemaskinerne har givet bedre betingelser for patientsikkerheden

Advantage Plus Pass-Thru er ikke den billigste skopvasker på markedet. Afdelingen havde mange overvejelser inden de lavede investeringen, men kom frem til at det vigtigste var at gøre så meget som muligt for patientsikkerheden ved at leve op til de nationale retningslinjer om at holde rent og urent adskilt. Ved at skifte til Pass-Thru-maskinerne har afdelingen fået et bedre og mere up to date flow af endoskoperne til gavn for både personale og patientsikkerhed.

 

Fakta om endoskopienheden på Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik

På endoskopienheden bliver der årligt udført: 2008 gastroskopier, 527 kolonoskopier, 303 ERCP, 210 endoskopisk ultralyd, 472 sigmoideoskopier, 39 stent i esofagus, 100 stent i galdeveje, 166 argon plasma koagulation, 44 banding af varicer og 42 perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG). 
(Kilde www.Rigshospitalet.dk, 23. januar 2023)

Hvor

Rigshospitalet
Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik, 2122
Endoskopienheden
Inge Lehmanns Vej 7
2100 København Ø

Udstyr

2 stk. endoskopvaskemaskiner
Advantage Plus Pass-Thru

3 stk. tørreskabe til endoskoper
Endodry

Se flere løsninger til genbehandling af endoskoper.

Endoskopvaskemaskiner og tørreskabe

 

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up