Efteråret 2021

Næstved Sygehus
Endoskopvask med forbedret hygiejne

På Sammedagskirurgisk Afsnit i Næstved har hygiejnen fået et nøk op med et nyt setup for vask af endoskoper: Tre nye skopvaskemaskiner har fået plads midt i vaskerummet og deler det nu op i rent og urent vaskerum.

Ved at få gennemstiksvaskemaskiner kan vi lettere sikre korrekt hygiejne, da der nu er to adskilte rum,” siger afdelingssygeplejerske Kristina Bauer.

Det smarte ved de nye vaskemaskiner er, at man kan lægge de beskidte endoskoper i vaskemaskinen fra den urene side og tage dem færdigvaskede og afsprittede ud på den anden side af væggen. Uden opdelingen i rent og urent rum er der en teoretisk risiko for kontaminering af de rene endoskoper.

Uden at komme i berøring med endoskopet, kan personalet flytte kurven med skopet fra vaskemaskinen over i tørreskabet. Konceptet hedder No Touch og kan minimere serviceomkostningerne med 30 %. Afsnittet har i forvejen tre tørreskabe med kassetter, som passer i de nye vaskemaskiner.

Sammedagskirurgisk Afsnits gamle skopvaskemaskiner var 9 år gamle og tæt på pensionsmodne, da afsnittet besluttede at investere i nye maskiner. Afdelingssygeplejerske Kristina Bauer fortæller, at de på samme tid havde brug for at øge vaskekapaciteten, fordi antallet af udførte skopier i afsnittet er steget de sidste år.

Sygeplejerskerne kan vaske op til 12 skoper i timen

De nye vaskemaskiner hedder Advantage Plus Pass-Thru, og hver maskine kan vaske op til fire endoskoper i timen. Det giver en total vaskekapacitet på 12 skoper i timen. Ved mindre skoper kan man komme helt op på 24 skoper i timen. 

Hver maskine har to vaskekamre, som kan vaske uafhængigt af hinanden. Når der er et ledigt vaskekammer, kan personalet starte en vask, præcis når det passer ind i programmet for de tre endoskopistuer, afsnittet råder over.

 

(På billedet tv. er det  sygeplejerske Tine Dalgaard, Sammedagskirurgisk Afsnit, Næstved)

Håndfri betjening af skydelågerne

Det er enkelt og intuitivt at betjene vaskemaskinerne og der er let adgang til at skifte sprit, sæbe og kemi.  Vaskemaskinens selvdesinfektion og den håndfrie betjening af skydelågerne er nogle af de ting der er med til at sikre hygiejneniveauet yderligere.

 

 

(På billedet th. er det afdelingssygeplejerske Kristina Bauer, Sammedagskirurgisk Afsnit, Næstved )

Stregkoder sikrer dokumentation og sporbarhed på afsnittets endoskoper

Ved hjælp af en indbygget stregkodescanner kan personalet følge og overvåge endoskoperne gennem vask, tørring og opbevaring. På vaskemaskinerne kan personalet følge de forskellige trin i vaskeprocessen. Hver sygeplejerske har sin egen stregkode, så det også er muligt at se, hvem der har lagt et endoskop til vask. 

Hvorfor har I valgt Santax Medico?

Vi har valgt Santax fordi vi kendte systemet fra tidligere og vores tørreskabe er fra samme producent. Vores ældre maskiner [fra Santax Medico] har vi været tilfredse med, og vi oplever at have et godt samarbejde med de Santax-medarbejdere, som kommer i afsnittet,” siger afdelingssygeplejerske Kristina Bauer.

Implementeringen er gået uden problemer

Afdelingssygeplejerske Kristina Bauer fortæller om installationen og den daglige drift:

Etableringen af de nye maskiner har kørt upåklageligt med stor hjælp og koordinering fra vores interne tekniske afdeling.

Personalet har modtaget undervisning i anvendelse inden ibrugtagning, og da betjeningen er meget lig den vi kender fra tidligere, er implementeringen gået uden problemer. 

Vaskemaskinerne har indtil videre været stabile i brug og fejlmeldingerne er meget konkrete, så man kan se, hvad årsagen til en stoppet vaskeproces er.”

Hvor

Næstved Sygehus, Anæstesiologisk Afdeling, Sammedagskirurgisk Afsnit
Afsnittet plejer og behandler patienter til endoskopier samt ortopædkirurgiske patienter. Sammedagskirurgisk Afsnit består af 2 operationsstuer, 3 endoskopistuer og 2 adskilte opvågningsafsnit med henholdsvis 3 og 6 senge.
(Kilde: RegionSjaelland.dk)

Hvad

3 stk. vaskemaskiner til endoskoper,
Advantage Plus Pass-Thru
Afsnittet havde i forvejen 3 stk. tørreskabe, som passer til de nye vaskemaskiner.

Læs mere om endoskopvaskemaskinerne 

Advantage Plus Pass-Thru

 

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up